10 Mayıs 2014 Cumartesi

Baba au Rhum - Romlu Baba

Bir başka kutlama tatlısıyla karşınızdayım sevgili tatlıseverler…
Baba au rhum adında anlaşılacağı üzere ufak mayalı keklere sertçe bir likör ki genellikle rom emdirilerek hazırlanan bir tatlı.
18.yüzyıldan beri biliniyor.
Babalar gününe denk gelseymiş iyiymiş bu tarif ama anneler için oldu bu sanırım.

Yaklaşık 6 baba için:
10 gram mayayı yaklaşık 50 ml ılık sütte çözelim. 10 dakika beklesin bir kenarda.
Bu sırada 90 gr teretağını hafif ateşte eritelim.
165 gr unu eleyelim bir kaba.
2 yumurtanın akıyla sarısını ayıralım.
Akları 10 gr yani yaklaşık 2 çorba kaşığı tozşekerle sertleşinceye kadar çırpalım.
Sarıları yine aynı miktarda şekerle çırparak beyazlaştıralım.
Sonra bu iki yumurtalı karışımı birbirine ekleyin.
Sonra sırasıyla ılımış tereyağını, unu ve mayayı ekleyin. Hafif hafif karıştırın. Hamur bütünleşince bir kapta 45 dakika kadar mayalanmasını bekleyin.






Bu arada şurubunu yapın.
200 gr şekere 400 ml su ekleyin. Varsa bir vanilya çubuğunun tanelerini ekleyin, yoksa biraz vanilya aroması damlatın. Kaynamaya başladıktan sonra bir 10 dakika daha kaynatın, şerbet halini alsın, şurup biraz daha koyulsun.  Tam bu noktada bir kaşık rom ekleyin. Bol romlu isterseniz bu miktarı artırabilirsiniz. Alkol istemiyorsanız şerbeti vanilyadan başka limon&portakal kabukları ile aromalandırabilirsiniz. Babaları içine atmadan önce süzgeçten geçirmeniz gerekecek bu durumda. Soğumaya bırakın. 

Benim babaya özel münferit kalıplarım var ama sizde fırına gçrecek herhangi bir yuvarlak kalıpta yapabilirsiniz. Kalıpları güzelce yağlayın ve unlayın.

Hamuru kalıplara krema poşeti veya bir kaşık yardımıyla eşit olarak paylaştırın. Kalıplarda bir 10 dakika daha bekletin.
Fırını 200 dereceye ayarlayın.
Bu sırada 100 ml buz gibi soğuk kremayı 1 kaşık şekerle kabarana kadar çırpın. Toz vanilin ekleyin çeyrek çay kaşığı kadar. Soğuk kalması için buzdolabına atın.

Babaları önce 200 derecede 5 dakika sonra 180 dereceye indirdiğimiz fırında bir 15 dakika daha pişirin ve üzeri kehribar rengi olunca fırından çıkarın.

Soğumalarını beklemeden ılık şerbete daldırın ve bir kevgirle arkalı önlü çevirerek emdirin.

Üzerlerine krema sıkın ve dilediğiniz gibi süsleyin. 
İşte başka bir fransız klasiği…Gerçi sonra sonra italyanlarda sahiplenmiş.


Gelelim mesajıma:
Empati yapmaktan çatladığım günlerden biri yarın ki anneler günü.
Dileğim değişmeyecek bu yılda.
Geçtiğimiz bir on gün boyunca her dakika radyo ve televizyonlarda yapılan reklamlar dolayısıyla hatırlatılan annelerden ahirete göçenler, toprağınız bol olsun, allah evlatlarınıza sabır versin. 
Annelerini tanımadan kaybetmiş veya küçük yaşta annesiz kalmış tüm çocuklara, yakın çevreleri daha da sarılsın lütfen…En zor durumda olanlar onlar çünkü...
Anne olmak için can atanlar da tez elden sağlıklı bir bebek alsın kucağına…ya da bebekler...
Şiddet mağduru anneler, huzurevlerindeki morçatılardaki hapishanelerdeki anneler, hepiniz özelsiniz. 

Anneler güzel, anneler özel…annelik en güzel!