30 Haziran 2013 Pazar

Revani

Gerçek bir Türk tatlısı ile yeniden merhaba...
Vaktiyle bloğumun ismini bulmamı sağlayan bu tarif annemden...  Neden şimdiye dek paylaşmamışım hayret! Demek bugünü bekliyormuşum.
Sizlere İzmir'den sesleniyorum. Bundan sonrada hep burada olacağım. Son 6 yılın yaşam projesi olan Urla evimiz  nihayet bu yaz tamamlanıyor. Beni ve ailemi yepyeni bir hayat bekliyor. Hayattan tek beklentimiz bol oksijenle, bol afiyetle ve daha özgürce yaşamak. Şehirlerin büyüklüğüyle çizilmemiş meğerse özgürlüğün sınırları. Ege pazarlarında sarhoş sarhoş dolaşıyorum şu sıralar. Senelerdir yediğimizi içtiğimizi sorguluyorum ister istemez burada.

Boncuk kızımda en az benim kadar meraklı pazarlara, ev yapımı kalburabastılara, tatlılara...

Telaş yok, hem de hiç. Kendime de daha fazla vakit ayırabileceğimi ümidediyorum, yeniden resme dönecek, daha çok tarif paylaşabileceğim sizlerle. Buralarda tariflerime katabileceğim bir sürü yeni malzeme bulacağım sanki.
Yolüstü olduğumuz için gelen gidenimiz de olur diyorum. Yolu düşen tüm dostları bekliyoruz. 
Uyum sürecimizi buradan tüm yalınlığıyla paylaşacağım sizinle. Bakalım başarabilecek miyiz? Yolun daha çok başındayız biliyorum. Ama merakla ve sabırsızlıkla bekliyorum. 

Mütevazi olamayacağım, bugün size öyle bir revani yaptım ki daha güzeli yok inanın.
Çok da kolay, her zamanki gibi...



 Malzemeler:

3 yumurta / oda sıcaklığında
1 bardak şeker
1 bardak sıvıyağ
1 bardak yoğurt
1 bardak irmik
1 bardak un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilyanın yarısı hatta çeyreği, varsa vanilya taneciklerini tercih edin lütfen. Çay kaşığı ucuyla yeter.
1 limon

Şurubu için 4 bardak toz şeker
4 bardak iyi su

Yapılışı:
Önce şurubu hazırlayın...
Şeker ve suyu kaynatın, bir iki damla limonla hafifletin, soğumaya bırakın.

3 yumurtayı bir kasede mikserle iyice köpürtün
Şekeri ekleyin
Karışım beyazlayıncaya kadar yaklaşık 5 dakika orta hızda çırpın
Sonra sırasıyla yağı,yoğurdu,irmiği ve 1 limonun kabuğunu ekleyin ve bir tahta kaşıkla iyice karıştırın.
Sonra unu, kabartma tozunu ve vanilyayı bu karışıma ekleyin.


Orta büyüklükte bir fırın kabına karışımı dökün ve 160 dereceye ayarladığımız fırına soğukken koyun. Yaklaşık 25 dakika sonra revaninin üstü pembeleşinceye dek pişirin.
Fırından alınca bir 5 dakika hararetini geçmesini bekleyin ve oda sıcaklığa gelmiş şurubu revaninin üstüne yavaşça dökün. Şurubun tamamını emmesi yaklaşık 25 dakika alır, paniklemeyin...Oda sıcaklığına gelene dek bekleyin, buzdolabında üzerine streç film kaplayarak muhafaza edin.
Daha güzel bir klasik Türk tatlısı olamaz bence. Hafif, yumuşacık ve tadı yerinde...Eşiminde en sevdiğidir.

Revaniye fotoğrafta eşlik eden Ful çiçeğini de ömrünüzde bir kez koklamanızı diliyorum. Ama asla burnunuzu değdirmeyin, manolya gibi pek hassas. Ege'de ful çiçeğini domatese saplayıp, vazo niyetine, solmadan birkaç gün mis gibi kokmasını sağlıyorlar. Daha öğreneceğim çok şey var.

Revani soğuyunca üzerine manda kaymağı ile servis ederseniz tadı uzun süre damağınızdan gitmez. Benden söylemesi...