8 Nisan 2013 Pazartesi

Sürprizli Unufak

Sessiz bir dünyanın insanıydı O! İlhamını hislerinden alırdı. Bir parfüm kokusu, sıcak güneşin tenine vurması ve içini ısıtması, bir kedinin ayak bileklerine nazlı nazlı dolanması, dumanı üstünde bir porsiyon patates kızartması, Beyoğlu'nun arka sokaklardaki graffitiler, herşey ama herşey ona ilham verebilirdi. Yaşama ilhamı...
Üzülüyordu üzülmesine dalgaların sesini, metropolün çılgın gürültüsünü, kahkaha atan bir bebeği duyamadığına, ama hayat ona böyle sunulmuştu, daha doğduğu an. Büyüdü, okudu, evlendi ve kendi bebeğini dünyaya getirdi, doğum sancılarına bağıramadan, acılarını haykıramadan. Sessizdi evleri yine. Çocuğunun ağlamasını duymadan büyüttü, şanslımıydı? hayır...
Uzun süren tedavilerden sonra birgün, seslere karşı tepkiler vermeye başladı. Tam olarak anlayamasa da duyduğu titreşimler onun tüm vücudunu sarsıyordu heyecandan. Ve ilk kez oğlunun sesini duyduğu gün, hıçkırıklarla sarsıldı bedeni. ''anne'' diyordu ipeksi bir ses. ''merhaba anne''...
Yepyeni bir başlangıç, yepyeni umut dolu bir gün...
Şanssız doğduğumuzu düşünürüz bazen, şansımızı kendimiz yaratmak zorunda kalırız. Kiminin ki mucize diye adlandırılır, kiminin ki takdir-i ilahi. Kendi şansını yaratabilenler, elindekinin kıymetinden pek tabii daha da anlar. Tüm şansları önüne serili olanlar ise ancak elindekileri kaybedince bilir değer kıymet. 
Bu tarif kendi mucizesini yaratanların olsun. 
Bir tatlı deney daha İrmik hanım'dan...Hayatta tatlı sürprizlerle dolu diye, ben de adını böyle koydum. Bakalım sevecekmisiniz?

Sürprizli Unufak
8-10 kişilik

Unufak hamuru için:
100 gr bütün fındık
150 gram tereyağ
150 gr. un
125 gr. irmik
50 gr. esmer şeker
yarım tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tutam tuz

İçi için:
200 gr kuru incir
200 gr. balkabağı (kabak tatlısı yaptınız, kabak sasık çıktı/koyun bu tatlının içine) 
4 yemek kaşığı su

Hemen bir küçük tencerede kuru incirleri suyla hafifçe pişirin ve soğumaya alın.
Fındıkları iri iri doğrayın.
En üstüne koymak için bir avuç ayırın ve gerisini bir kaseye alın. Üzerine hafif yumuşamış yağı ufalayın, unu, irmiği, şekeri, kabartma tozunu ve tuzu ekleyip unufak hamur elde edene kadar parmaklarınızla ovalayın.

Fırını 160 dereceye ayarlayın.

Pişireceğiniz kalıbı yağlı kağıtla komple kaplayın.
En alta unufak hamurun yarısını dökün ve iyice tabana bastırın.
Soğuyan incirleri kuşbaşı doğrayın, mikserden geçirin , ağzınızda nasıl hissetmek isterseniz o boya getirin. Eğer katacaksanız önceden pişirdiğiniz kabak tatlısını da tam burda ilave edin. Kuşbaşı doğrayın onu da veya birlikte mikserleyin. Kabak tatlısı ile yapacaksanız hamurdaki 50 gr esmer şekeri atlayabilirsiniz.



Unufak hamurun üzerini içle kaplayın, üstüne kalan hamuru bastırmadan gelişigüzel yayın ve en üste de fındıkları serpiştirin.





Yaklaşık 35 dakika pişirin.



Ben üzerine biraz da pekmez dolaştırdım...Tatlı da tatlıııııııı....