26 Ocak 2013 Cumartesi

Pancake - Pankek - Tavada kek

Yağmurlu puslu bir İstanbul havası, ortalıkta bir hastalık furyası...
Heyecanla beklenen Paris yolculuğumuzun öncesinde ev halkını enerjik bir güne hazırlamak ve biraz da neşelendirmek için pankek yaptım bu sabah. Kesinlikle işe yaradı. Haftasonları için farklı ve bir o kadar da leziz bir kahvaltı türü. Peynir ekmek yumurta üçgeninden kurtulmak için bir fırsat...Zamanınızda varsa tamamdır.
Nutella, akçaağaç şurubu, terayağı, bal ve reçelle uyumu başınızı döndürebilir dikkat...

Bu tarif konunun uzmanı amerikalılardan alınmıştır...
Tariflerine pek güvendiğim Martha Stewart'ın temel pankek tarifini denedim ben. Tavada pişirildiğinden ismini de ordan alıyor.

Yaklaşık 10 pankek için
Gerekli malzemeler
140 gram un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilin
1 çay kaşığı kaşığı tuz
240 ml süt
2 yemek kaşığı erimiş tereyağı
1 büyük boy yumurta
tavayı yağlamak için sıvıyağ





Fırını 200 dereceye ısıtın. İyice ısındıktan sonra kapatın. Fırına dayanıklı bir kabı fırına yerleştirin. Pankekleri tavada pişirdikçe spatula ile bu kabın içine atacaksınız ki kahvaltı zamanına kadar pankekleriniz sıcak kalabilsin.
Tüm kuru malzemeleri bir kapta, tüm sıvı malzemeleri başka bir kapta karıştırın. Sonra ikisini birleştirin. Bir çırpıcı yardımıyla hafifçe karıştırın. Fazla karıştırmayın, un parçacıkları kalmasının bir mahsuru yok.
Tavayı ocağa koyun ve bir fırça yardımıyla hafif yağlayın.
Hazırladığınız karışımdan 2-3 yemek kaşığı kadar tavaya alın ve kaşığın altıyla karışımı tavaya yayın.
Tavanız ne kadar büyükse o kadar çok pankeki aynı anda pişirebilirsiniz.
Pankekinizin üzerinde baloncuklar oluşmaya başladığında ki bu yaklaşık 1-2 dakika sürüyor, pankekinizi ters çevirme vakti gelmiştir, spatula ile çevirip arkasını da 1 dakika kadar pişirin ve ateşten fırın kabına alın...




Karışım bitene kadar işlemi tekrarlayın.
Dilediğiniz şekilde tatlandırıp afiyetle yiyin.