(okunuşu tart taten)
İrmik hanım meşhur tartlarından birisini daha siz sevgili tatlıseverlerle paylaşıyor yeniden. Çalışma hayatımın yeniden başlamasıyla kendi mutfağımda nispeten daha az zaman geçirdiğim için üzgün olsam da, yaptığım tatlıları artık görücüye çıkarıp tatlıseverlerle paylaştığım içinde ayrı bir haz ve mutluluk duyuyorum doğrusu. Her sabah kızımı okula bırakıp 08.15 suları Benne mutfağına girip öğlen olmadan günün tatlılarını vitrine koymanın tatlı telaşı içinde geçiyor günlerim. Sonra gelenlere tatlılarımı tanıtmak, üzerinde konuşmak ve sonunda güzel kutulara koyup evlerine göndermek. Tatlılarımdan alanların evlerinde lezzetli ve özenle yapılmış bir tatlı yiyeceklerini bilmek, beğendiklerini, birgün geri gelip yeniden, yaptığım yeni tatlılarımdan istemelerini hayal etmek. Tam bir keyif benim için...
Mevsim meyvemiz elbette elma. Tatlılar için makbulü golden yani yeşil-sarı elma.
Hamurdan oluşan bir kapak altında ''ters'' olarak pişirilen ama ''düz'' yani kapak altta ve meyveler üstte servis edilen elmalı tartlara fransızcada ''tatin'' deniyor. Karamelin lezzetini, tereyağında pişirilmiş elmalarla altın rengi ve kıtı bir kabuk altında birleştirilen bu nefis tatlı 20.yüzyılın başlarında Lamotte-Beuvron'da bir restoran işleten Tatin kızkardeşler'in meşhur olmasını sağlamıştır.
Tatin kızkardeşler ile birlikte üstünlüğünü kanıtlayan tatin tartı, Paris'te ilk kez Maxim's de servis edilmiş ve o günden bu yana bu restoranın spesiyalitesi olarak kalmıştır.
(kaynakça: Larousse Gastronomique/başucu kitabım)
Gerekli Malzemeler:
Yaklaşık 6 orta boy elma
200 gram tereyağ
200 gram şeker
1 vanilya çubuğu
1 kabuk tarçın
Yaklaşık 200 gr. şekerli tart hamuru (bakınız Parti Zamanı adlı yazım)
http://irmikhanim.blogspot.com/2011/01/parti-zaman.html
Elmalarımızı soyalım ve dörde bölelim, çekirdek çevresinde sert kısmı çıkaralım. Uçlarını kesin ve saklayın. Ben orjinaline sadık kaldım ve ikiye böldüm. Ama dörde bölerseniz tavaya yerleştirmeniz daha kolay olacaktır. Tart tatşn pişirmek için fırına dayanıklı bir tavaya ihtiyacınız var. Ben bunun için Fransa'da hayli pahalı satılan bu tencereyi almaktansa ülkeye döner dönmez Mısır çarşısındaki bakırcılarda özel olarak yaptırdım tavamı.
Saplı, 22 cm çapında olan tavanın kenarlarını mümkün olduğunca dik dövdürdüm. Tıpkı orjinali gibi.
Şekeri yağı vanilya tanelerini ve tarçını tavaya koyalım ve ateşe oturtalım. Şekerin rengi koyulunca kestiğimiz elmaları yanyana, bombeli tarafları diba ve kesik uçları tava kenarına bakacak şekilde yerleştirin. Kalan boşlukları kestiğiniz uçlarla doldurun. Pien elmaların küçüleceğini göze alarak bir kat daha elma sıralayın. Karıştırmadan 180 dereceye ayarlanmış fırına atın ve elmalar pişene kadar fırınlayın. Bu arada geçen yazımda verdiğim tariften bir tart hamuru hazırlayıp 22 cm çapında ve 3mm kalınlığında bir yuvarlak açın. Fırından aldığımız elmaların içinden kabuk tarçını alalım ve tavanın üzerini daire ile tamamen kaplayıp, kenardaki fazla hamuru keselim, elimizle hafifçe bastıralım ve ortasına bir delik açarak yeniden fırınlayalım.
Yaklaşık 20 dakika daha pişirelim. Soğumaya bırakalım. Servis edeceğimiz tabağa tavayı ters çevirelim. Yanında taze krema veya vanilyalı dondurma olağanüstü olacaktır.
Hem hafif hem de meyve dolu bu tatlıyı özel misafirleriniz için mutlaka denemelisiniz diyorum.
3 yorum:
Harika görünüyor:)
teşekkürler fadiş, tadı da enfes!!!
çok güzelhemen deneyeceğim
Yorum Gönder