5 Mayıs 2011 Perşembe

Parisli kurabiye

Dinmeyen yağmurların hüküm sürdüğü bahar sabahlarından birinde kızımla telaşla okul kapısından içeri giriyorduk, yağnura doyan toprakta yaşamaktan sıkılmış ve kendini can havliyle yollara vurmuş bir salyongoz çıktı önümüze...Hiç acelesi yoktu garibimin. Islak betonun üzerinde sanki nereye gideceğini biliyormuş gibi ağır ağır ilerliyordu arkasında salgısını bırakarak. 
Uzunca inceledik nasıl ilerlediğini. Nitekim vedalaştık ve ayrıldık ondan. Arabama geri dönerken hayvancık sadece 2 karış ileriye gitmişti... İleri adım atıyor bir yandan da karşıdan gelen bir veli ve bir öğrencinin adımlarını takip için sürekli arkama bakıyordum ki korktuğum oldu. Zavallı biçare salyangoz küçük kızın çizmesinin altında ezildi... Kabuğunu da terk ettiği için ezildiğini fark etmediler bile. Gayri ihtiyari bir ah çektim ve bir garip duyguyla ayrıldım okuldan. Şimdi diyeceksiniz ki neden anlattım ben bu anektodu?
İstemeden yokettiklerimizin altını çizmek için... Aslında çevremizdeki diğer hayatların farkındalıklarını daha fazla özümsememiz gerek yaşam boyu. Görmezlikten gelmemek, ayrıntılara dikkat edebilmek, küçük görünen aslında kocaman olan değerleri korumak için... Duyarlı olmak ne önemlidir insan oğlu için...
Herkes o sabah bizim gibi dikkatli olaydı bugün salyongoz kardeş yerine ulaşabilecekti, öyle ya!

Güzel bir çikolatalı kurabiye ( chocolate chips = çaklıt çips ) tarifi peşindeydim uzun zamandır. Bu işin en deneyimlilerinden biri olarak bildiğim amerikalılardır diye, arkadaşıma danışma hakkımı kullandım ve amerikalı arkadaşım Michelle'e danıştım internet üzerinden. Bana bir iki reçete önerdi. Ben de bu tariflerin oranlarını ve malzemelerini kendimce yorumlayarak aşağıdaki tarifi gerçekleştirdim. Sonuç tahminimden enfes oldu. Mesela tuzun çikolataya uyumunu bildiğimden ekledim tarifime...Bu şekilde bir amerikan klasiğini fransızlaştırmış oldum kendimce.
Tuz ve çikolatanın müthiş kombinasyonu! Kakao kadar koyu renk, ama içinde kakao yok(!), çok tatlı değil, çikolata parçacıklarıyla dolu ve ağızda eriyen bir lezzet oldu.


 


Gerekli malzemeler:
Yaklaşık 36 kurabiye için:
175 gr. un
yarım tatlı kaşığı kabartma tozu
150 gr. oda sıcaklığında tereyağı
120 gr. esmer şeker
50 gr. normal şeker
çeyrek tatlı kaşığı tuzu 
1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi veya toz vanilin
150 gr. parça çikolata




Un, kakao, kabartma tozunu bir kaba eleyin.
Mikserde tereyağını kremalaştırın, İki tip şekeri, tuzu, vanilyayı ekle. 1-2 dakika çırpın. Hızını düşürüp unu ve parça çikolatayı ekleyin. 
Hamuru top ayırın ve ikiye ayırın.
Yaklaşık 4cm eninde iki uzun silindir yapın ve streç filme sararak, dolapta bir kaç saat bekletin.
Tabii ben pastanede tarifi 4-5 kat fazla yaptığım için daha fazla silindirim oluyor!





Sonrasında bir parmak eninde daireler kesin, ve fırın tepsisine dizerek 165 derecede 10 dakika pişirin.



Enfes kukiler hazır, mutfağı saran çikolata kokuları eşliğinde bir bardak kahve ile tadını çıkarın.

2 yorum:

Fatma dedi ki...

Vayy, harika görünüyor, ellerinize sağlık, anlatımınıza bayılıyorum:)

Esra Özkutlu dedi ki...

teşekkür ederim fadiş :)