18 Mart 2010 Perşembe

Elmalı Crumble

Genç bir kadın. Otuzlarında. Uzun soluklu, kötü bir ilişkiden yeni kurtulmuş, atmış kendini Ege'nin kollarına. Bodrum'da 3.sınıf bir turist oteline yerleşmiş kız arkadaşlarıyla on gün için. Hava sıcak, hiç alışık değil yaşadığı yerlerde böylesine neme. Ama mutlu, yeniden özgür olmanın tadını çıkartıyor. Dönmelerine iki gün kala, otelde yakışıklı bir erkek dikkatini çekiyor. Aynı gece tanışıp sohbet ediyorlar gece boyu. Ertesi akşam otelde son gece ve kadın adamdan çok hoşlandığını farkediyor. Adam kadını akşam yemeğine davet ediyor, kadın kabul ediyor hiç şüphesiz. Enfes bir akşam geçiriyorlar birlikte. Adam kadını uyumak için odasına çağırıyor. Uyumak, koyun koyuna sadece uyumak için. Kadın önce endişeyle sonra umarsızca kabul ediyor bu teklifi. Adam ertesi gün ayrılacaklarını bilmesine rağmen, gerçekten derin bir uyku çekiyor bu güzel kadının kollarında. Ertesi gün ayrılırken kadın telefon numarasını yazıyor ufak bir fişin arkasına ve ne olduğunu bile anlamadan kendini evinde buluyor. Budapeşte'de yağmurlu bir gün. Kadın adamı daha düşünmeye fırsat bulamadan ilk telefon geliyor. ''nasılsın, sağsalim vardın mı'' diye soruyor adam. Ve kadın O anda anlıyor adama aşık olduğunu...
Haberleşmeye devam ediyorlar bir süre. En sonunda adamdan teklif geliyor buraya gel benimle yaşa... Kadın bir saniye bile düşünmeden kapatıyor evini, vazgeçiyor polislikten, ve gidiyor ailesini karşısında ama herşeyi arkasında bırakarak...
Yeni evi artık Basel'dir. Tek tutkusu futbol olan ama bambaşka bir işte çalışan Sicilyalı bu genç adamla bambaşka bir hayata ''merhaba'' der.
Bodrum bu aşka ev sahipliği yapmıştır. Ortak bir dili bile olmayan iki genç insan, kendini doğru dürüst ifade edemese de aşık olmuştur en basit haliyle. Kadın yine hiç bilmediği bir dilin hükmünün geçtiği yeni bir ülkede, İsviçre'de, sıfırdan varolmayı başarmış, kendine bulduğu geçici işlerde yorulmuş ama yine de her gece mutlu koymuştur yastığa başını. Bu kadınla ben Basel'deyken gittiğim almanca kursunda tanıştım. Güzel Rita'dan çok şey öğrendim. Bu tarifi ona armağan ediyorum... Okuyabilseydi ne kadar sevinirdi kim bilir! Yumuşacık pişmiş elmalar onun, üzerini kaplayan kıtır hamurda Alessandro'nun olsun. Onlar da harika bir çift çünkü...


ELMALI CRUMBLE

Fransızlar dahi bu crumble (kırambıl diye okunur) kelimesini kendi dillerine adapte etmekte zorlanmış ve orjinal adını kullanmışlardır tariflerinde. Türkçeye hamur kırıntısı şeklinde çevirmek en doğrusu olacak sanırım.
Crumble, tart ile zıt anlamlı bir tatlıdır. Tartta hamur kalıba yayılır, üstüne meyveler dizilir. Crumble'da ise meyveler altta hamur üsttedir. Hamur daha kıtırdır. Tart gibi yumuşak değildir.

6 kişi için

Malzemeler:
6 adet elma (fırın kabınızın büyüklüğüne göre daha az da olabilir)
100 gram tereyağı
8o gram un
80 gram esmer şeker
2 tatlı kaşığı şekerli vanilya
30 gram yulaf ezmesi
40 gram badem tozu

Yapılışı:
Önce hamuru hazırlayalım. Tereyağını küp küp keselim ve biraz yumuşayınca çatalla iyice ezelim. Üstüne unu, yulafı, şekeri, badem tozunu ve vanilyayı ekleyelim ve iyice karıştıralım. Parmak uçlarımızla iri bir yuvarlak olana kadar yoğuralım ve 20 dakika buzdolabında dinlendirelim.
Fırını 180 dereceye ayarlayalım.

Bu sırada elmaları soyalım, çekirdeklerini çıkarıp minik minik keselim. Fırın kabımızın en altına elmaları dizelim. Üzerini ufak ufak parçalar halinde kıtır hamurla kaplayalım. 30 dakika pişirelim.
Crumble üzeri altın rengi olduğunda ve yanlarından elmaların sularının çıktığını gördüğünüzde pişmiş demektir.


En mükemmel servisi ılık iken bir top vanilyalı dondurma eşliğindedir. Kardeşime de tattırma fırsatı bulduğum bu tatlı haftasonumuzu neşelendirecek...


İyi haftasonları hepinize...
















4 yorum:

ermeka dedi ki...

onceden keyifli tatli tariflerini ilgiyle okurken simdi tatli tarifi oncesi yazdiklarini daha bir merak ve zevkle okumaya basladigimi soylemek istiyorum. yazdiklarin gercekten cok etkileyici.. her geçen gun kalemin daha da kuvvetleniyor..
10 parmaginda 10 marifet var :)
bu sabah, kahvalti sonrasi, elmali crumble'la bir yumulduk inanamazsin! santé à tes mains :)

Begonvilli Ev dedi ki...

Tesadüfen keşfettim bloğunuzu ve tek kelime ile ''bayıldım!''

Hoş,esprili ve özenli bir sayfa hazırlamışsınız. Tarifler de mükemmel. Artık her gün uğrarım:) Selamlar, sevgiler Begonvilli Ev'den..

Esra Özkutlu dedi ki...

Gönülden teşekkürler Begonvilli Ev :)

Adsız dedi ki...

bu tatlıyı denedim ve çok beğendim... ellerine sağlık ve bizlerle paylaştıüın için teşekkürler. bilge