15 Kasım 2011 Salı

Mont Blanc

okunuşu: mon blan
Fransa'da bulunan İtalya 'daki kısmı Monte Bianco adıyla bilinen 4.792 m yükseklikle Alplerin ve Avrupa'nın en yüksek dağı. Tepesi bazen 28 m. kar ile örtülü olan bu dağdan ilham alan tatlımız Fransa'da olduğu kadar İsviçre'de de pek sevilir. Basel'de kaldığımız sürede özellikle kestanenin mevsimi olan Ekim-Şubat ayları boyunca her restoranda yiyebileceğiniz bir lezzet topu. Kestane severler için ayrıcalıklı bir tadı var.
Gerekli malzemeler: 
6 kişi için: 


Mereng için: (bildiğiniz beze)
3 yumurtanın akı (oda sıcaklığında)
1 tutam tuz
30 gr. şeker


Şantisi için: 1 çubuk vanilya yoksa 1 tatlı kaşığı şekerli vanilin
300 gr. krema
50 gr. pudra şekeri


Garnitürü için: 70 gr. yumuşamış tereyağı
300 gr. kestane püresi
100 gr. kestane kremi


120 dereceye fırınımızı ayarlayalım.
Yumurta aklarını tuz ile az sıkı form alana kadar çırpalım ve şekeri ekleyelim. Çok sıkı form alana dek çırpalım.
Tepsiye fırın kağıdı yayalım, sıkma poşeti yardımıyla, çay tabağının tabanından büyükçe spiraller şeklinde bezelerimizi sıkalım. Fırın derecesini 100'e düşürelim ve yaklaşık 1 saat kadar, bezelerin altı kağıttan kalkana dek pişirelim.







Şantisi için, vanilya taneciklerini veya vanilin eklediğimiz kremayı sıkılaşmaya başlayana kadara çırpalım, ve hemen pudra şekerini ekleyelim. Sıkı bir şanti yapalım ve buzdolabına kaldıralım. Isınmaması gerek.


Garnitürü için iyice yumuşamış tereyağı, kestaneli püre ve kremi mikserde yavaş hızda iyice karıştıralım ve oda sıcaklığında bekletelim.




Pişen merenglerimizi soğuduktan sonra kağıt muffin kaplarının en altına yerleştiriyoruz.
Üzerine bir tepe şeklinde soğuk kremamızı sıkıyoruz. 




Fazla vakit kaybetmeden kestaneli karışımı en üstüne sıkıyoruz. Tabi ben burda özel vermisel aleti kullandım, ama sizlerde ince uçlu keseceğiniz sıkma poşetiyle benzer bir görüntü yakalayabilirsiniz. Birgün buzdolabında bekletince daha da lezzetlenen bu tatlıyı üzerine pudra şekeri serperek kar görüntüsü yaratıyorsunuz. Kestaneden dolayı biraz maliyetli bir tatlı ama çok etkileyici bir sunum, tavsiye ederim...









7 yorum:

Adsız dedi ki...

bilgilerine bayılıyorum !!

ve elbette bu şahane fransız lezzetlerine de..

sevgiler7
birdutmasalı- nunu

Esra Özkutlu dedi ki...

teşekkürler nunu...

Adsız dedi ki...

Harika bir tarif:)

www.gulenmutfak.blogspot.com

Esra Özkutlu dedi ki...

teşekkürler gülen mutfak...

Shelley dedi ki...

I remember eating a Mont Blanc at Angelina. I'm so impressed you took them on! Good job! Glad to hear all is well your way. Take care!

Esra Özkutlu dedi ki...

thank you Shelley! I try to do my best...

İÇİMDEN GELDİGİ GİBİ~~~ dedi ki...

Görselleriniz çok çekici Esra Hanım yerimde duramadım desem?:)