30 Temmuz 2012 Pazartesi

Böğürtlenli Keşkül

Serinletici yaz tatlıları serisi devam ediyor...
Kızım ve ben sütlü tatlı tutkunuyuz. Klasik olarak yaptığım tüm sütlü tatlılar kaselere servis edildikten sonra tencerede kalanlar kendisi tarafından mideye indirilir. Her çocuk gibi o da bundan büyük keyif alıyor. Neden acaba?

Bebekliğimin ve kızımın bebekliğinin meşhur tarifi olan pirinç unu muhallebiyi biraz hindistan cevizi ilavesiyle keşküle dönüştüren İrmik hanım bununla da kalmadı, çok sevdiği böğürtleni de tarife ekleyerek biraz alafrangalaştırdı.


Her çocuk için enfes bir tatlı. Hele bu kavurucu günlerde dondurmaya alternatif...
Bu arada böğürtlenin de sayısız faydası mevcut.
Netteki araştırmama göre faydaları şöyle, 
üşenmeyin okuyun...

*Yapılan bir araştırmaya göre özefagus kanserine karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır. Ayrıca kolon kanserine karşı da faydası bilinmektedir. İçeriğinde bulunan siyanidin adlı bir madde tümör gelişimini önlemekte.
*Böğürtlen C vitamininden zengin bir meyvedir. Yaşlanmaya karşı koruyucu, belirtileri azaltıcıdır.
*Antioksidan oranı yüksek olan böğürtlen bağışıklık sistemini güçlendiren mucizevi bir besin.
*İçeriğindeki antosiyaninlerden dolayı şeker hastalığına da karşı koruyucu, belirtileri azaltıcı özelliği vardır.
*Pektin içeriği yine yüksek olan böğürtlen kolesterol seviyesinin de azalmasında faydalıdır.
*Potasyumdan zengin olması nedeniyle kan basıncını, tansiyonu düzene sokar.
*Yüksek oranda K vitamini içermesi özellikle bayanlarda osteoporoza karşı korumakta.
*Kalori miktarının da düşük olması, yaklaşık 1 avuç kadarı 60 kalori, diyet yapanların da rahatlıkla tüketebileceği bir meyvedir.
*Kan şekerini dengeleyici özelliğinden dolayı yeme ataklarını azalttığı araştırmalarca desteklenmekte.
*Omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinden de zengin bir meyve olan böğürtlen sinir sistemini onarıcı, depresyona karşı koruyucu, hafızayı güçlendirici özelliği bulunmaktadır.





Tarifim ise şöyle:
6 kişi için


1 kilo süt
8 tepeleme kaşık toz şeker
8 tepeleme kaşık pirinç unu
1 çorba kaşığı hindistan cevizi
yarım paket vanilya
20 adet kadar böğürtlen


Süt tencerede hafif ısıtılır ve içine pirinç unu (bir gece önceden ıslattığımız pirinci mutfak robotundan geçirerek kendi pirinç ununuzu da hazırlayabilirsiniz), şeker katılır. Sürekli karıştırarak pişirilir. Kaynamaya başladıktan sonra 3 dakika kadar orta ateşte karıştırmaya devam ederek pişirilir. Hindistan cevizi ve vanilya eklenir. 
Kaselere servis edilir.
Meyve ile süslenir.
Afiyet olsun.