15 Haziran 2011 Çarşamba

Grissini - Galeta

Yazmaya başlıyordu pencereden giren rüzgara karşı konumlanmış eski masanın başında... Kafasında geçmişi sorguluyor, yepyeni kurgular kuruyor, büyük bir şevkle klavyenin harflerini tuşluyordu. Kelimeler aklında uçuşup cümlelerin dallarına birer birer oturuyor, gözden geçirmek üzere yeniden okuduğunda, okuduğundan hoşnut görünüyordu. Genç kadın, yazmayı konuşmaktan daha iyi yapıyordu. Yıllardır içine attığı ne dert varsa hepsini döküyordu satırlara...Bazen yazması son derece mahrem anlara girdiğini farkediyor ama yine de devam etmek istiyordu. Kendine sansür yapmayı daha samimiyetsiz buluyordu. Bu oydu ve onun kalemiydi.
Bazen de onu hayatta en çok hırpalayan anlara geliyordu yazmak. Kadın duraksamadan yazmaya devam ederse hıçkırıklara boğulacağını hissediyor ve anında uzaklaşıyordu bilgisayar ekranından. Elleri titriyor, üzülüyordu ve uzun bir süre de kendine gelemiyordu. Peki ama neden? Çünkü yeniden yaşıyordu olan biteni. Sanki o zor günler geri gelecekmiş gibi korkuyor, panik oluyordu. Oysaki paylaşmak istiyordu yaşananları. Her kadının, her anne adayının, her eşin ondan öğreneceği pek çok şey olabilirdi. Ama yazmaya gerçekten tutkuyla bağlı olan kadın bu sorumluluğu bir türlü üzerine alamıyordu. 
Uzaklara dalan gözleri ıslanıyor, bugünleri için şükrediyordu. Yazmalıydı, durmamalıydı. Parmaklarının ucundaki hayat satırları yazılmak için sırasını bekliyordu. Kafasını toparladığında ve hazır olduğunda...




Tamam İrmik hanım'ın fransız tatlıları blogumun ismi ama ben bugün bir ilk yaparak bir tuzlu tarifi paylaşacağım sizinle. Fransızların meşhur grissinisi bizim dilimizdeki adıyla galetayı.
Her midem kazındığında yakınımda kendi yaptığım galetalardan bulunsun diyorsanız işte tarifi.
Öyle sanıldığı kadar da zor değil üstelik...


Yaklaşık 400 gr. grissini için gerekli malzemeler,
400 gr. un
100 gr. kepek (kepeksiz isterseniz 500gr. un / dilerseniz tam buğday unu)
10 gr. şeker
15 gr. tuz
15 gr. yaş maya
25 gr. zeytinyağı
250 ml. su


Önce tüm kuru malzemeleri bie kapta karıştırın sonra maya ve suyu ilave edin. İster elle isterse mikserde hamur başlığıyla karıştırın. Bir kaç saat buzdolabında dinlendirin.
Fırın tepsisine dilediğiniz kalınlıkta fırın tepsisi boyunca açın ve dizin. Üzerlerine susam, haşhaş, anason, çörek otuyla süsleyin. Boylarını hesaplayıp eşit uzunlukta parçaları bıçakla işaretleyin. Dikkat!!! kesmeyin sadece belirgin şekilde işaretleyin. 200 derecede 15 dakika kadar pişirin. Belirlediğiniz yerlerden kırarak, servise hazır hale getirin.
Hava alamayan kavanozlarda bir haftaya kadar dayanacak olan galetalarınızı afiyetle tüketin.
Tatlı sevenlere bir tüyo: dilerseniz tuzun yerine şekeri koyup eritilmiş çikolataya uçlarını batırarak çikolatalı galetalar yapabilirsiniz...






Form tutkunlarına şiddetle önerilir...

5 yorum:

sema dedi ki...

bu çok iyi oldu çünkü germenlerin en sevdiği şey aralarda atıştırmak. hemen yapacağım eline sağlık

*kelebekana*-* dedi ki...

aradığım bir tarifti ..teşekkürler ..neşeniz bol olsun ..

Shelley dedi ki...

Oh my! Looks delish! Is it a cousin to French Fries or Frites?

Adsız dedi ki...

Merhaba. Ben başka bir tariften ama neredeyse aynı usul galeta denedim. Lakin galeta dediğiniz içi-dışı kıtır kıtır birşey olmalıyken, çubuk şeklinde ekmek gibi oldu. İçi falan yumuşaktı. Düşük ısıda(150) bir kez daha fırınladım. Bu seferde tam dişkırmalık birşeydi. Ben bu işin nesini kaçırıyorum acep?
Bu arada elmalı crumble çok güzel oldu. Çok teşekkür ederim. Sevgilerimle, Seyhan

Esra Özkutlu dedi ki...

Sevgili Seyhan merhaba, bir de başka marka bir unla denemenizi önereceğim size ve mutlaka karışımı mayalanma için birkaç saat bekletelim.yine deneyin vazgeçmeyin hemen :)