5 Kasım 2011 Cumartesi

Cookie aux amandes

okunuşu : kuki-oz-amand


Bademli Kurabiye


Sablelere tutkumun müsebbibi olan tarif kitabını üşenmeden yanında taşıyıp bana getiren annecim beni yıllar öncesine götürdü. Özellikle amerikan sablelerinin en başarılı uygulayıcısıydı annem. Şimdi oda tariflerini günümüze uyarladı. Eve döndüğümde kapıdan içeri girer girmez aldığım o enfes kurabiye kokusu hala burnumda. Tatlı işlerine girmeden önce annemin mutfağında tanıştığım bu tariflerin her biri ayrı güzel. Sevgili Leman Cılızoğlu'nun tatlı tarifleriyle büyüyen ben, kitabı inceledikçe, bundan nerdeyse 30 yıl öncesi için bu alanda içerik olarak ne kadar zengin bir kaynak yayınladığının farkına  varıyorum. Kendisini tebrik ediyor ve şükranlarımı sunuyorum.






Ve sablelere dönüyorum...Bu tarifim yine annemin defterinden geliyor sizlere. 1992-1995 döneminde Lüksemburg'da görevliyken edindiği fransız arkadaşlarından aldığı bu sevimli tarif bereketiyle de sizi şaşırtacak lezzetiyle de...
Bu tarifi aynı miktarlarda fındıkla da denemelisiniz.
Bayram için de çok uygun ikramlıklar...

Bademli Kurabiye için gerekli malzemeler:
yaklaşık 25 adet


250 gr. un
125 gr. tereyağı (annem Becel kullanıyor)
125 gr. pudra şekeri
1 yumurta
50 gr. toz badem
1 çay kaşığı kabartma tozu
file badem
1 yumurtanın akı
1 çay kaşığı vanilya


Önce unu oda sıcaklığındaki yağa yedirelim. Şekeri, toz bademi, vanilyayı, kabartma tozunu ekleyelim. En son yumurtayı ekleyelim ve yoğuralım. Hamuru 1-2 saat buzdolabında dinlendirelim.




Oklavayla yarım santim kalınlığında açtığımız hamurdan kalıplarla parçalar keserek önce yumurta akına sonra file bademe batırarak yağlı kağıt yerleştirdiğimiz fırın tepsisine dizelim.








175 derecede 20 dakika kadar, altları pembeşene dek pişirelim.
Üzerine pudra şekeri serpelim ve afiyetle yiyelim.






İYİ BAYRAMLAR...

3 yorum:

Vintage Px dedi ki...

bu kitap e-kitap formatına uyarlansa ilgi 1'e 1000 artar eminim.

Esra Özkutlu dedi ki...

kesinlikle katılıyorum...

Adsız dedi ki...

güzellllllll