6 Nisan 2010 Salı

Tuiles Aux Amandes (tuil-oz-amand)

Pırıl pırıl bir bahar günü... İstanbul neşelendi. İnsanlar kendini lale bahçelerine, boğaza, ormana, otoyol kenarlarındaki çayırlara, sokaklara attı. Radyomda yine en sevdiğim klasikler eşliğinde bende bir fransız klasiği için kolları sıvadım. Tuiles Aux Amandes. Ben Türkçe'ye Badem Yaprakları şeklinde uyarladım...
Türk tatlılarında bolca kullanılan fındığın ve cevizin yerini Fransız mutfağında badem alır.
Tatlıdan tuzluya pek çok tarifte kullanılan bu yemiş, E vitamini kaynağı olmasının yanısıra güçlü bir antioksidandır. Sağlığımız için faydalı olan yağları ve en önemlisi Omega 3 içerir.
Yapımı bu oldukça kolay tarif çay saatinizi ziyafete dönüştürecek.



Malzemeler
200 gr. file badem
30 gr.un
3 yumurtanın akı/yaklaşık 110 gram
185 gr. şeker
40 gr. erimiş tereyağı

Yapılışı:

Yumurta aklarını bir kasede nazikçe karıştıralım ve şekeri ekleyelim. Birkaç etapta unu ve bademleri ekleyelim. En son erimiş tereyağını da katarak homojen bir karışım elde edelim.
Fırını 180 dereceye ayarlayalım.
Hazırlanan karışımdan fırın kağıdı veya pişirme silikonu ile kaplanmış fırın tepsisine bir tatlı kaşığı kadar alarak aralıklarla dökelim ve kaşığın sırtıyla hamuru iyice düzleyelim. Aksi takdirde yaprakların ortası iyi pişmeyecektir. Fırının alttan ikinci seviyesinde sık sık kontrol ederek yaklaşık 15 dakika pişirelim. İnce bir hamur olduğundan fırın gücüne bağlı olarak farklı zamanlarda pişebilir. Dikkat edelim.
Kontrol için fırın kapağını açmamız yaprakları etkilemeyecektir. Korkmayın.
Kenarları doreleşmeye başladığında pişmiş demektir. Eğer daha kıtır formda pişsin isterseniz biraz daha uzun pişirin ama fırının başından asla ayrılmayın.
Fırından alınca mümkün olan en kısa süre içinde yaprakları bir spatül aracılığı ile tepsiden alıp bir oklava ya da şişenin üzerine yerleştirip orda soğumasını bekleyin. Bu yapraklara oval bir form verecektir. Bu şekilde orjinal ve şık bir sunum elde edersiniz.
Bademin hoş kokusu eşliğinde keyifle yiyin.
Lütfen kendinizi her fırsatta dışarı atın. Sıcak günler bastırmadan şehrinizin tadını çıkarın. Biz de ilk fırsatta çadır kurmaya gideceğiz ailece. Doğanın uyanışına tanık olmak için. Derin derin nefes alıp, yaşıyorum demek için. Bir suyun aksinde kendimizle barışmak, gönlümüzü serinletmek için. Sırf yola çıkmak ve yıldızlara daha yakın olmak için.


2 yorum:

Pelin Gulbent dedi ki...

Süper! Muhteşem gözüküyorlar :) Sağol Esra'cım...

Unknown dedi ki...

Yaptıkların birbirinden güzel görünüyor.Ellerine sağlık.