16 Nisan 2010 Cuma

Langue de chat (Lang-dö-şa)

Bahar miskinliğime kızımın tüm hafta evde olmasıda eklenince tarifim de haliyle gecikti. Bu sefer 23 Nisan şerefine miniklerinde severek yiyeceğini düşündüğüm bir fransız klasiğinin daha tarifini paylaşmak istiyorum sizlerle. Türk tatlıseverler de bu tatlıyı aslında yakından tanırlar ama daha ziyade pastaneden alınan bir kuru pasta çeşidi olarak. Oysa ki evde yapmak çok kolay.
Langue de chat (pastanelerde adı landüşe diye geçer) şekli itibarıyla kedi diline benzediği için adınıda ordan alan bir fransız bisküvisidir. Tiramisu, şarlot gibi tatlıların yapımında kullanılan ve marketlerde hazır paketlerde satılan bildiğimiz kedi dilinden farkı yağ içermesi ve yumurtanın sarısınında kullanılmasıdır. Bir başka tarifte bu tip kedidili kullanarak bir tatlı yaparsam belki farkı daha iyi anlatabilirim. Bu bisküvide tıpkı daha önce verdiğim diğer tarifler gibi çayın yanına veya kalabalık misafire yapmak için çok ideal. Tam bir atıştırmalık tatlı. İlk olarak 17.yüzyıl Avrupa’sında üretilmiştir. İtalya ve Almanya'da da çok popüler. Yapımında dikkat edilmesi gereken husus fırın tepsisine krema poşeti ile sıkarken ne çok kalın nede çok ince olmamalıdır.

İnce olursa hemen yanma riski var, kalın olursa diğer tip kedidiline benzer yani fazla büyük olabilir. 15 dakika içinde pişer. Kenarları hafif renk almaya başlayınca pişmiş demektir. Şimdiye kadar denemediyseniz şimdi tam sırası. Ağzınızda eriyen kenarları kıtır içi yumuşacık bir tat için haydi mutfağa...


Landüşe

Gerekli malzemeler:

4 çorba kaşığı tereyağı, margarin tercih etmeyin lütfen.

Yarım çay bardağı toz şeker

2 yumurta

1 su bardağı un

1 çay kaşığı vanilya

1 çay bardağı kadar marmelat ve/veya yarım çay bardağı eritilmiş çikolata.

İsteğe bağlı olarak yarım su bardağı hindistan cevizi


Yapılışı:

Oda sıcaklığında tereyağını ve şekeri mikserde iyice kabarıncaya kadar çırpın.

Yumurta, un ve vanilyayı ilave edin. Karışımı krema poşetine doldurarak belli aralıklarla parmak boyunda uzunlamasına veya yuvarlak şekilde fırın kağıdıyla kaplanmış fırın tepsisine sıkın. Eğer hindistan cevizi seviyorsanız bu adımda landüşelerin üzerine bolca hindistan cevizi dökebilirsiniz.

160 derecede 15 dakika kadar pişirin. Fırından çıkınca soğuması için bisküvi fırın ızgarasının üstüne alın.

Zevke göre içine marmelat veya erimiş çikolata sürüp bir diğer bisküvi ile sandviç yaparak servis edin.

Dilerseniz şık bir sunum için bisküvinin bir kenarını çikolataya batırabilirsiniz.

Yemesi son derece keyifli olan bu bisküvileri çocuklarla mutfakta hoş vakit geçirmek üzere hazırlayabilirsiniz.

Bu vesile ile tüm çocukların bayramını kutluyorum. Keşke hep çocuk kalabilsek. Onlar kadar masum ve zararsız olabilsek.

Bu hafta, büyüdükçe kirlenen ruhlarımızı biraz da olsa aklayalım minik ellerle vakit geçirerek. Ne dersiniz?







2 yorum:

zencefil dedi ki...

ne güzel bir tarif, eline sağlık..

Esra Özkutlu dedi ki...

sağolasın fundacım...