23 Haziran 2012 Cumartesi

Ekşi Meyveli Tartolet

Bu sıcak yaz gününde hangi tatlıyı denesem diyorsanız doğru yerdesiniz. Deneysel çalışmalarımdan biri daha...İstediğiniz meyve ile yapabilirsiniz. Tart hamuru temel tariflerden. İçine istediğiniz meyve ve kremayı koyuyorsunuz, doğru fırına, 25 dakikada enfes tartoletleriniz hazır.  

Yaklaşık 10 adet tartolet için
Tart hamuru:
350 gr un
150 gr tereyağ
150 gr pudra şekeri
yarım paket vanilya
1 büyük yumurta

Garnitürü için
Meyve
Krema
Esmer şeker

Büyük bir kasede yumurta hariç tüm malzemeyi parmak uçlarıyla tereyağını parçalayarak kum kıvamına getirelim. En son yumurtayı kıralım ve tek parmakla tüm hamura yedirelim. Avcumuzla yaparsak yapış yapış olur, parmakla yedirelim son halini ise avcumuzla verelim. Rulo yapıp streç filme saralım ve en az 2 saat buzdolabında dinlendirelim.
Bu hamura dilerseniz limon veya portakal kabuğu da rendeleyebilirsiniz...

Sonra dışarı alıp yumuşattığımız hamuru unladığımız tezgahımızda açalım ve yağladığımız tartolet kalıplarımza yayalım. 


Ve işte en zevkli an...Dilediğimiz meyve ile tartları dolduralım. ben vişne, yaban mersini kullandım bu sefer. Ekşi sevenlere şiddetle tavsiye ederim.

 Üzerine göz kararı yaklaşık 2 çorba kaşığı kadar krema koyalım.
En üste de bir çorba kaşığı kadar esmer şeker...

160 derece fırında yaklaşık 25 dakikada pişiyor... Meyve taşmaları olabilir endişelenmeyin. Dondurulmuş gıdalar ısıyla karşılaşınca sularını salıyorlar haliyle...


İyice soğuduktan sonra kalıptan çıkarın, acele etmeyin.

Bir top meyveli sorbe ile neşelendirin.

Bayılacaksınız...

2 yorum:

Meliha Duran dedi ki...

Krema 400 ml.yi geçmez herhalde de mi?

Esra Özkutlu dedi ki...

merhaba Meliha, yaklaşık 10 tartolet için toplamda 20 kaşık krema demişim. 250 gramı geçmez diye düşünüyorum. Fazla ağır gelirse krema biraz sütle seyreltebilir...sevgiler.