3 Eylül 2011 Cumartesi

Melon au gingembre

okunuşu: melon o jinjambr
anlamı: zencefilli kavun


Herkesin yolunu gözlediği bayram tatilini geride bıraktık. Yollardaki telefleri saymazsak çoğunluk için mutlu bir dinlenme dönemi oldu sanırım. Biz de eve dönüş yolumuzu Fethiye-Urla üzerinden gerçekleştirdik. Fethiye Manisa arasındaki yolun içler acısı hali karşısında kifayetsiz kaldık...
Kırkağaçta durduk, kavunumuzu aldık. Bayılırım bu meyveye ama boğazımda bir tür alerjiye neden olduğu için doyasıya yiyemem bir türlü. Annemde de var bu durum, sanırım genetik bir şanssızlık...
Daha alırken kafamda bu tarifi uygulamak vardı. Balından yenmeyen bu kavunu farlık bir formda tatlı olarak sunma fikri şef Olivier'den gelmişti. Yaz için uygun, yaza veda için harika. Eylül telaş ayı, o kadar ki telaşımızdan çoğu zaman doğanın değişimini izlemeye bile fırsat bulamayız. Bu sonbahar sizi duyularınızı canlı tutmaya davet ediyorum. Tüm baharatlara ve kokulara açın evinizi... Damaklarınızda tarçın tadı kalsın.
Sonrasında gelsin sıcak çorbalar, soket çoraplar. Ve kış...


Zencefilli Kavun




 Gerekli malzemeler:
6 kişi için
Yaklaşık 1 kg. kavun
4 çorba kaşığı bal
2 limonun suyu (yeşil limon tercihim)
1 vanilya çubuğu yoksa 2 çay kaşığı vanilya ekstresi yoksa 2 tatlı kaşığı şekerli vanilin
Yaklaşık 5 cm. uzunluğunda taze zencefil
Taze nane
200 gr kadar frambuaz


Ufak bir tenceye balı, kabukları soyulmuş ve ince rendelenmiş zencefil, limonların suyu ve vanilyayla birlikte çok kısık ateşte eritelim.
Bir kaseye alıp üzerine streş film çekerek buzdolabında en az 1 saat soğutalım.
Kavunu ikiye keselim ve çekirdeklerini çıkaralım. Parisienne kaşığı yardımıyla muntazam toplar oluşturalım. Parisienne kaşığı dondurma kaşığının çok daha ufak olanıdır. Alternatif olarak çay kaşığıyla ufak parşalar koparabilirsiniz.
Dondurma kaselerine önce kavun toplarının üzerine frambuazları dizin ve zencefilli sosla ıslatın. Ben dayanamayıp biraz da böğürtlen ekledim. Mayhoşluğunu pek severim. Bu tatlıyı da iyi dengeledi.
Nane yapraklarıyla süsleyerek servis yapın.
Sorbet ya da dondurmayla yiyerek daha fazla günaha girebilirsiniz.





4 yorum:

Vintage Px dedi ki...

farklı bir tat olduğu kesin?

Shelley dedi ki...

Looks delicious and refreshing! Didn't I used to be able to toggle a button to see your blog in English via Google Translate? I wish I could read your posts!

Shelley dedi ki...

So my work PC has a right click toggle that will translate for me! Hooray! I'll have to explore options on my Mac at home.

Adsız dedi ki...

Bizzat yedim, aynen resimdeki kadar guzel gorunuyordu ve cok lezzetliydi. Ozellikle bogurtlensiz dusunemiyorum, bence cok iyi gitmis.
Sirin