30 Eylül 2011 Cuma

Erikli basit tart



Şimdi mürdüm eriği mevsimi. Manavda cins cins erikler sıralı. Tatlı yapmak için lütfen en sulu ve kokulu olanı tercih edin. Tabi dün arkadaşım İrem'in annesinin elinden tattığım enfes tartta beni iyice ateşledi ve acaba hangi erikli tarifi yapsam diye araştırırken Alice Medrich imdadıma yetişti ve tam denemek isteyeceğim türden bir tarifle beni başbaşa bıraktı. İlham verici malzemelerle, gerçek lezzeti yakalayan hem de son derece basit uygulamaları olan tarfiler veriyor Pure Dessert adlı kitabında. Her tarifinin fotoğrafı yok belki ama tarifleri okuyunca dahi insanın hemen pişiresi ve yiyesi geliyor...Kızına adamış kitabını. Lucy'e... Çok hoş. Belki ben de birgün kızıma adayacağım bir kitap yazabilirim. Ne de güzel olur...Kızım Defne'ye diye başlar kitap...

Defne'den onun tabiriyle akribilik boya ile bir çalışma. Şu sıralar favori karakteri Rapunzel konulu...

Bu tart bir yaz sonu hazinesi. Kenarları kıtır, içi sakız gibi. Fırındayken hamuru eriklerin arasından kabarıyor ve çıtır bir yüzey oluşturuyor. Pişen eriklerin suyuda tarta kendiliğinden jöle oluyor, altında hamuru hafifçe ıslatıyor.

Yapılışı:
Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın. 

Gerekli malzemeler:
200 gram kadar erik
250 gram un
200 gram şeker
yarım tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 büyük boy yumurta/hafifçe çırpılmış
3 yemek kaşığı tereyağı/çok sert olmasın

24 cm çapında tart kalıbı. Kelepçeli olabilir.

Hamuru için; un, şeker, kabartma tozu ve tuzu bir kasede karıştırın. Yumurta ve tereyağını ekleyip elinizle yoğurun. Hafiften yumuşak kıvamda bir hamur elde edeceksiniz. İçinde un topağı kalmayana dek yoğurun.
Kalıbınızı iyice yağlayın.
Temiz elle hamuru alıp kalıbın kenarlarına doğru yükseltmeden, düz bir taban şeklinde kalıba yayın. Üzerine erikleri ister kabukları altta dilerseniz üstte(benim gibi) dizin, eğer erikleriniz çok iriyse dörde bölün. Çekirdeklerini ve saplarını ayırın.Aralarında biraz mesafe kalmasına dikkat edin, hamura iyice bastırın ki pişerken ters dönmesinler.

pişmeden önce...
piştikten sonra...

Hamur iyice kabarıp kenarları kahveleşinceye dek 50 dakika kadar pişirin. Eğer cam kalıp kullanıyorsanız 10 dakika daha az pişirin. Kalıbınız kelepçeliyse 10 dakika kadar ızgara üzerinde soğutun ve kelepçeleri öyle açın. Ilık yada oda sıcaklığında servis yapın. Kalan parçaları ertesi gün kahvaltıda sütle yiyin...



Üzerine tarçın dökerek denemenizi tavsiye ederim. 



3 yorum:

Vintage Px dedi ki...

çok hoş bir sunum tart hafif bir çeşit olması sebebiyle tercihim,favorim frambuaz,mürdümlüsüde denemeye değer!

Adsız dedi ki...

Harika görünüyor üstelik çok kolay bir tarif, ben kolay tarif avcısıyım:)

www.gulenmutfak.blogspot.com

Esra Özkutlu dedi ki...

hem kolay hem leziz, mutlaka deneyin gülenmutfak ve young-poet... sevgiler,