14 Haziran 2011 Salı

İğde kokusu ve Parfait au citron

Parfait au citron (okunuşu:parfe o sitron)
Limonlu Parfe


Gençliğimin Ankara'sını daha yeşil ama daha kasvetli buldum son ziyaretimde. Sokakları o en sevdiğim iğde kokusu sarmıştı ama nüfusun hızla artışı ile ilgili olarak metrekareye düşen insan sayısı oldukça fazlaydı. Eskisehir yolu üzerindeki köhne arazilere plazaların dikildiğini görmek de hayli ilginçti. Ah o yolun bir dili olsa da konuşsa... Sabah akşam gitgit bitmezdi o mesafe, ama yolların genişlemesiyle eskiden 45 dakikada gidilen yol 6-7 dakikaya düşmüş artık. Bedenimizin küçüklüğünden midir bilinmez, yollar, binalar daha uzun daha büyük görünürdü eskiden. Şimdi ise hep ufak kalıyor. Büyüklük artık çağın gereği. Herşey mümkün olduğunca iri, uzun yada geniş... Manhattan'da da kendimi böcek gibi hissedişimde bundandı sanırım. 
Zamanda bir başka akıyor artık. Dakikalar günler birbirini kovalıyor. Ürettiklerimiz tükettiklerimizden çok daha az. İlişkiler de kopuk...Halbuki en son teknoloji ürünleri elimizin altında. Bir sanallıktır gidiyor. Zehirlenmeye devam ediyoruz hergün, yeniden. 
Bu aradan facebook sayfamdaki meyve anketime katılımlar için teşekkürler. Hiçbiriniz limon demediniz diye değil, artık sıcakların nihayet kendini hissettirdiği şu günlerde daha soğuk ve daha hafif bir lezzet sunmak istediğim içindir bu limonlu tarif. Benim tatlılardaki en vazgeçilmez malzememdir.


Limonlu Parfe 
Bu arada bir sonraki tarifim de yine parfe kadara nostaljik bir olacak sanırım: Frigo, sinemanın vazgeçilmez tatlısı.


Şimdi uygulaması kolay ve enfes tarifimize geçelim.
Ne idüğü belirsiz dondurmalara bir alternatif olsun.


200 ml. krema
1 poşet krem şanti
1 su bardağına yakın şeker
yarım su bardağı süt
1 liomun suyu ve kabuğu
1 paket vanilya
2 paket tart jöle (şart değil)
Beyaz pandispanya, petibör bisküvi veya hiçbiri




Yapılışı: 
Şeker ile kremayı çırpın, süt, şanti, vanilya, limon suyu ve kabuğu biraz daha çırpın.
En son kek veya bisküvi parçacıklarını atın. Ezmeden karışıtırın. Kalıba dökün ve buzdolabında biraz dinlendirin. Sonra mutlaka derin dondurcuya atın.Üzerine hafif sarı gıda boyası ile renklendireceğiniz tart jölesinden dökün veya hiç kullanmayın. Kalıptan çıkınca serviste zorlanırsanız moralinizi bozmayın tıpkı dondurma gibi kaşıkla kuplara koyup servis edin. İlla kalıp porsiyon olma zorunluluğu yok.

1 yorum:

Vintage Px dedi ki...

limonlu parfe'ye bayılırım,ellerinize sağlık esra hanım...