8 Mayıs 2011 Pazar

anneme - petits sables au citron

İçinden kopup geldiğim sihirli bedenin, beni ben yapan her değerde parmağı olduğunu bilmek bana hem güven veriyor hem de korkutuyor. Güven veriyor çünkü karakterini, nerde ne cevap alacağımı az çok kestirebildiğim bir insanın hayatımdaki varlığı beni güçlendiriyor, korkutuyor çünkü aynı izlenimleri kendi kızım üzerinde bırakmam gerekliliğini bildiğimden fazla hata yapmamaya gayret etmem gerekiyor.
Kazanılan değerleri bir miras gibi görüyorum. Annemden aldığımı kızıma başarıyla aktarmam gerekiyor. Bazı özellikler genetik orası tamam ama sonradan kazanılan beceri ve karakter özelliklerini ne kadar şekillendirebilir bir anne?
Elimden gelenin en iyisini yapmaya çabalıyorum ben de tüm anneler gibi. Ama bu hiç de göründüğü kadar kolay değil. 
Bu tarif canım annem için... Çocuklumuzda bize yaptığı sablelere benziyor. Kendisine tattırdığımda şekeri az olmuş, üzerine pudra şekeri serp dedi, öyle de yaptım...
Seni seviyorum annecim. Güzel yanaklarından öpüyor ve bana verdiğin ilham için sana şükranlarımı sunuyorum. umarım ben de senin kadar iyi bir anneyimdir...


Petits sables au citron (okunuşu=pöti sable o sitron, anlamı = limonlu ufak kurabiyeler)
Malzemeler:
1 limonun suyu ve kabuğu
250 gr. un
çeyrek paket kabartma tozu
110 gr. pudra şekeri
150 gr yumuşamış tereyağı
1 yumurta
60 gr. badem tozu
1 tutam tuz







Limon suyunu ve kabuğunu karıştırıp bir kenarda bekletelim.
Bir kapta unu, kabartma tozunu, badem tozunu, tuzu, pudra şekerini, en son tereyağını karıştıralım.
Mikserde veya elle iyice çalıştıralım hamuru.
Sonra yumurta ve limou ekleyelim.
Homojen bir hamur olana dek iyyice yoğuralım.
Önce top sonra da çapı 4-5 cm lik bir silindir haline getirelim.
Streç filme sarıp 1 saat kadar dolapta dinlendirelim.
Fırını 180 dereceye ayarlayalım.
Tepsiye yağlı fırın kağıdını serelim.
Silindirden bir cm.lik daireler keserek, tepsiye aralıklarla dizelim.
Yaklaşık 12 dakika pişirelim.
Soğuduktan sonra yiyelim.


Şekilli kalıp kullanmak isteyenler benim gibi çeşitli formlarda kesebilirler hamuru.


Kolay ve limonun tüm lezzetini hissedebileceğiniz bir tarif.


Şekerli sevenler pudra şekeri eleyebilirler üzerine....

6 yorum:

Belgin Pancar AKÇAY dedi ki...

Çok güzel anlatım
en kısa zamanda deniycem.
elinize saglık

Esra Özkutlu dedi ki...

teşekkürler Belgin hanım, deneyin seveceksiniz eminim...

Ilke dedi ki...

Yazdiklarina gonulden katiliyorum. Cok guzel duruyor kurabiyelerin.
Ellerine saglik!

Esra Özkutlu dedi ki...

sağol ilke...

Adsız dedi ki...

pudra şekeri kullanmadan, normal toz şekerle ağızda eriyen sablelerden pişirme şansım var mı?

Teşekkürler.
Nilüfer

Esra Özkutlu dedi ki...

Selam Nilüfer, elbette olur, eğer iri taneli toz şekerse biraz rondodan geçirince incelir zaten. Pudra şekeri kullanmanın amacı, iri taneli şeker yerken ağza gelebiliyor bazen, yeterince erimiyor fırında.