8 Mart 2012 Perşembe

Doğumgünüm - Soufflé au chocolat

Evet bugün İrmik Hanım'ın ikinci yaşını kutluyoruz. 8 Mart 2010'da başlayan yolculuğuna 65 tarif sığdıran İrmik Hanım hakkında pek çok anektot birikti. Son bir yıldır hergün 100'den fazla tıklandı. 108 üyesi var. Kimbilir kimlerin mutfaklarında denendi tarifleri, kimlerin damaklarını tatlandırdı? Ne harika, ne gizem dolu bir dünya! 
Bu iki yıl içinde İrmik Hanım evden üretimin yanısıra araştırmaya ve geliştirmeye devam etti. Hayallerini derinleştirdi. Fikirlerini zenginleştirdi. Konuya hakim tavrıyla, eski model tarifleri küçümsemeden yeni tatlara kapılarını açtı. Bazı gelişmelere anlam veremedi, bazen aklı karıştı, bazen çok şaşırdı. Paylaşmanın sınırlarını sorguladı. Ama vazgeçmedi. İlham aldığı tatlıları hayatında öyle ya da böyle bir şekilde var etti. Bu yıl için hedeflerini belirledi. Üretmeye, en azından üretmek için çabalamaya gayret etti. Sonunda bir zaman illa ki ödüllendirileceğine olan inancını kaybetmedi. 


8 Mart'ı bilinçli olarak seçtiği bu doğumgününde İrmik Hanım'ı yalnız bırakmadığınız için hepinize teşekkür ediyorum tatlıseverler. Erkek kadın farketmez bizim ortak noktamız tatlısever olmak. Ama tüm dileğim erkeklerle hayatın diğer tüm alanlarında da ortak noktada buluşabilelim. Kadın cinsel bir meta olmaktan, horlanan dışlanan şiddet gören kişi olmaktan çıksın artık. Eğitim eğitim eğitim... Kadınlarımız kızlarımız kadar erkeklerimizin de iyi bir eğitimden geçmesi şart. Aynı seviyede eşit bireyler olduğumuzu anlayabilmeleri için...
Hayatlarınıza yeni lezzetler katmaya devam edin, İrmik Hanım tüm cömertliğiyle tariflerini paylaşıyor sizlerle, tek yapmanız gereken sakin bir mutfakta, temiz eller ve kulağınızda güzel bir müzikle pişirmeye başlamak. Yaptıklarınızı da sevdiklerinizle paylaşın. İnanın gelen iltifatlarla zenginleşecek, kendinizi daha da özel hissedeceksiniz.


DOĞUMGÜNÜN KUTLU OLSUN İRMİK HANIM...


Fotoğraf ve başlıktan da anlayacağınız üzere bugün için bir fransız klasiğini yaptım sizler için.

Çikolatalı Sufle
Türklerin restoranlarda akşam yemeklerinden sonra belki de en çok tercih ettiği tatlıda ilk beşe gireceğine inandığım sufleyi artık siz de misafirleriniz için evde hazırlayabilirsiniz. Çünkü sandığınız kadar zor ve zahmetli bir tatlı değil. İnanın bana...Benim tarifimde yağ yok, tüm lezzetini yoğun çikolatadan alıyor.



4 Ramekin kase için gerekli malzemeler:
2 yemek kaşığı tereyağı
150 gr. bitter çikolata
4 yemek kaşığı tozşeker
Bir ayda boy çay bardağı süt
3 yemek kaşığı koyu kakao
4 yumurta
pudra şekeri
vanilya


Öncelikle sufleye özel ramekin adı verilen porselen kaplardan edinmeniz uygun olur. Bizdeki güveç gibi ramekinde fransızların geleneksel bir peynir yemeğinin ve de aynı zamanda pişirildiği kabın kendisine verilen addır. Çoğu züccaciyede bulabilirsiniz. İlk iş olarak kaselerimizi erittiğimiz tereyağıyla kaplıyoruz. Fırçamızı dipten yukarı doğru sürüyoruz.  


Bu suflenin kaseden çıkış yönü olduğu için çok önemli bir ayrıntı. Sonra kasemizin içini tozşeker ile kaplıyalım ve fazla şekeri dökelim. 

Sufle kaselerimiz iç malzeme ile buluşmaya hazır... 


Fırınımızı 200 dereceye ayarlayalım.


Çikolata ve şekeri benmaride eritelim.
Yumurta sarılarını ve akını ayıralım.
Beyazları mikserde kar gibi olana dek çırpalım. Son anda bir kaşık tozşeker ekleyelim.
Eriyen çikolataya kakaoyu, sütü, yarım paket toz vanilyayı ve en son yumurta sarılarını ekleyelim. 
Büyük bir kapta yumurta aklarıyla çikolata karışımını nazikçe karıştıralım.



Karışımı kaselere aktaralım ve üstlerini spatula ile düzleyelim.
200 derecede 12 dakika fırınlayalım.
Fırından alır almaz pudra şekeri ile süsleyelim.
Hızlıca servis edelim.



10 yorum:

Fatma dedi ki...

Harika görünüyor, siz anlatınca ne kadar kolay dedim şimdi. Denemek istiyorum, emekçi kadınlar gününüz kutlu olsun:)

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

İrmik hanimi kutluyor sevgilerimi iletiyorum :)
Nice nice paylasimlari olsun,
Cok sevgiler esracim.

Shelley dedi ki...

What a lovely and scrumptious looking souufle. Hope all is well your way!

Esra Özkutlu dedi ki...

sizinde Fadiş, deneyin seveceksiniz...

Esra Özkutlu dedi ki...

teşekkürler nunu! hep birlikte...

Esra Özkutlu dedi ki...

thanks Shelley, I've celebrate second year of my blog yesterday and soufle was the best choice for that...

sucre en poudre dedi ki...

Güzel sufle
iza:)

Esra Özkutlu dedi ki...

Merci bcp iza...

sare dedi ki...

Esra hanım, merhaba. bende sizde bilmem kaç sene önce ve 8 gün sonra doğmuşum. Balık olmak beni başlarda çok üzse de şimdilerde alıştım artık...
Yaşgününüzü kutlar, sevdiklerinizle mutlu, sağlıklı ve pasta dolu bir yaşam dilerim.
Sitenizi çok beğendim, sufleler bir harika görünüyor.
Görüşmek dileğiyle, sevgiler.

Esra Özkutlu dedi ki...

Sevgili Sare, 8 Mart blogumun doğumgünüdür. Ben 14 Ocak doğumluyum. Ve tanıdığım tüm balıklar hassas ama pek özel insanlardır. Siz de hiç üzülmeyin...Sağlıcakla kalın.