6 Aralık 2011 Salı

İrmik hanım usülü aşure

Rüzgar da kabul ederse uçurtmalarımızı uçuracağız diye neşe içindeydi genç kız...Bütün haftasonu emek harcayıp rengarenk boyadıkları uçurtmanın bir an önce gökyüzünde salındığını görmek istiyordu. Güneş parlıyordu ve mis gibi çay kokusuna uyanmıştı. Ana ocağında tıpkı tüm çocukluk zamanlarındaki gibi yine aynı kokuyla güne uyanmıştı. Ne kadar uzun zaman olmuştu. Kırık kalbini tamir derdine düştü düşeli ne kadar ihmal etmişti doğduğu toprakları. Kariyer basamaklarını hızla çıkma hayalindeyken karşılaştığı ve delicesine bağlandığı insandan yediği bu son darbe genç kızı kendine getirmişti. Az kalsın tüm bu hayallerin peşinde severek yaptığı işinden vazgeçecek ve sevdiği adamla bambaşka diyarların yoluna düşecekti. Ta ki aşk sarhoşluğundan farkedemediği bir özelliğini keşfedene kadar. Genç adam bir kumarbazdı ve kazandığı ne var ne yok fırsat bulduğu her masada harcayan biriydi. Sık sık Kıbrıs'a gitmesinin işiyle ilgili olduğunu sanarken birgün hiç ummadık bir şekilde yakayı ele verdi adam. Hayat zordu ve ekmek aslanın ağzındaydı. Para kazanıpta böylesine umarsızca kaybedebilen bir insanla bir yuva kuramayacağını anlayan genç kız kendini toparladı ve ayrılma kararı aldı. Şimdi uçurtmalarını kendi renklerine boyayıp gökyüzüne özgürce salmanın keyfindeydi ve sevgiyi yeniden doğru insanla yakalamanın hayalindeydi. Zararın neresinden dönülse kardı demişti annesi. Doğru söylüyordu. Yaralarına merhem olan yine ana kucağıydı ve varlıkları için bir kere daha şükür etti...

İrmik hanım usulü Aşure

Evet gelen yoğun taleplere dayanamayarak ve bir kız çocuğu annesi olarak eve bereket getirdiği inancıyla kolları sıvadım bu sabah...İrmik hanım usulü aşure için:
Bu tarifle yaklaşık 8 kase aşure çıkıyor.

Gerekli malzemeler: 
2 kahve fincanı aşurelik buğday
1 kahve fincanı nohut
1 kahve fincanı kuru fasulye
1 avuç kuru üzüm
5-6 gün kurusu kuru kayısı
biraz dolmalık fıstık
biraz kuşüzümü
bir avuç fındık
bir avuç badem
biraz ayıklanmış nar
kabuk tarçın
vanilya çubuğu
bir portakalın kabuğu
yarım kahve fincanı pirinç
2 su bardağı kadar şeker
yarım fincan süt
toz tarçın
pudra şekeri


Tüm bu malzemeler benim kendi uyarlamam, sizde damak zevkinize göre dilediğiniz malzemeyi ekleyebilir, dilediğiniz oranlarda kullanabilirsiniz.




Bir gece önceden buğdayı avuçlarınızla ovalayarak iyice yıkayın, kara suyunun aktığını göreceksiniz ve 6 fincan kireçsiz su ile düdüklü tencerede ağzı açık şekilde bir taşım kaynatıp ve bekletin. Gece bekletirken içine kabuk tarçını attım ben.
Nohut ve kurufasulyeyi ıslatın. 
Sabah ilk iş yaklaşık bir buçuk saat kısık ateşte buğdayı pişirin. Nohut ve kuru fasuleyi yine düdüklüde haşlayalım
Buğdayın içine nohutu fasulyeyi ekleyin.
Kuru üzüm ve kayısı ve kuş üzümünü iyice yıkayıp bir taşım kaynatın.
Bunu da buğdaya ekleyin.
Portakalın kabuğunu da rendeleyin.
Üzerine 6 fincan daha kireçsiz su katın ve şekerini ilave edin.
Yaklaşık 25 dakika hepsini birarada ağzı açık olarak orta ateşte pişirin.
Son 10 dakikada pirincini ekleyin. Sonra sütü...Süt aşureyi beyaz yapıyor. Kuru incir karartıyor. Bilginize...
Toz vanilin kullanıyorsanız en son ilave edin.


Hafif sulu çorba kıvamındaki aşureyi kaselerinize servis edin. Üzerini nar tan eleri, önceden fırınlanmış aromaları kendine gelmiş fındık ve bademle süsleyin. Toz tarçın ve pudra şekeri ile şenlendirin.



















1 yorum:

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık yüreğine sağlık güzel kadın.Seninle gurur duyuyorum
Halan