8 Haziran 2010 Salı

Yağmur ve vanilya kokan loş evler

Gündüz vakti ışık yakarak oturmaktan hoşlanan var mıdır bilmem? Ben sabahları güneşle uyanmayı hiç birşeye değişmem her ne kadar yaz aylarında terleyerek uyansakta nemden dolayı, ışık bana enerji verir. Perdeler açılır, pencerelerden taze oksijen girer. Yağmur da çok romantik kabul, ama çocuğu okula yetiştirme ve sabah koşturmaları arasında pek de romantizm olmuyor doğrusu. Yağmurun kokusunu ciğerlerimize bolca doldurduk bugünlerde. Yaza sıcağa daha bir hazırız.
Sizinle geçen ay paylaşmıştım Fraisier tatlısını. Blogumun adından da anlaşılacağı üzere bir irmiksever olarak bir de irmikle denedim dün. Gerçek Fraisier'e göre çok daha pratik bulduğum için sizlerle paylaşmak istedim bu tarifimi. İrmikli sütlü tatlı sevenler için bence harika bir alternatif.
Malzemeler:
1 kilo süt
5 çorba kaşığı irmik
8 çorba kaşığı şeker
500 gram çilek
bir paket vanilya
125 gram tereyağı
2 yaprak jelatin (lütfen jelatini nerden bulacağım şimdi demeyin, artık büyük marketlerde hazır pudinglerin, poşet vanilyaların yanında ince uzun poşette paketli jelatinleri bulabilirsiniz.
Maslak'ta eski işyerinden arkadaşlarıma sesleniyorum özellikle Tülay'cığıma; en yakın büyük market Doğuş Power içindeki Tansaş ve en yakın aktar ise İstinye Park Arifoğlu. Sizce de artık layıklı tatlı yapma zamanı gelmedi mi artık? Alın bir paket jelatin kurtulun bu dertten arkadaşlar, jelatinli tariflerim devam edecek nasılsa...)

Meşhur jelatinleri ortadan ikiye kırıp bir kase içinde, soğuk suda yumuşamaya bırakalım. Kullandığımız bu jelatinin baika bir alternatif malzemesi yoktur. Jelatin muhallebinin kıvamının koyulmasına, dolapta bekletilen tatlının kolay donmasına ve sonuç olarak daha rahat dilimlenmesine yardımcı olur...
Bir kilo süte irmik ve şekeri koyup bildiğiniz usul kaynayıncaya kadar karıştırın. Kaynayınca altını kapatın ve içine tereyağını, suyu avuç içinde sıkılmış, Defne'nin tabiriyle deniz anası gibi yumuşamış jelatinleri, vanilyayı karıştırın ve soğumaya bırakın.
Kalıbınızı iyice yağlayın ve içine bir parmak hazırlanan bu muhallebiden dökün, çilekleri yıkayıp temizledikten sonra sivri uçları yukarı bakacak şekilde kalıbın çevresine dizin, içini bütün çilekle doldurun ve kalan muhallebiyi dökün. Buzdolabında bir gece durursa daha iyi sabitleniyor. Üzerini sunum öncesi dilediğini şekilde dekore edin.

Bu fotoğrafı da tatlılarımın yeni fanatiği kuzenim Tuba'dan.
Çocuklar bayılıyor bu tarife, aklınızda bulunsun...


6 yorum:

Begonvilli Ev dedi ki...

Bu nefis tarif için çok teşekkürler:)

Esra Özkutlu dedi ki...

rica ederim. ne mutlu bana...

tuba... dedi ki...

abartmıyorum bu irmikli çilekli tatlı harika....yedim ve bir dilim daha yedim ve yetmedi bir dilim de evde yemek üzere esracığıma paket yaptırdım...paketimle mutluluk içinde eve döndüm...ne yağmur ne trafik vızzz geldi çünkü yanımda irmikli çilekli tatlım vardı.......

Esra Özkutlu dedi ki...

afiyet şeker olsun kuzen...yine gel yine yaparım.

Unknown dedi ki...

Çok güzel görünüyor. Malesef henüz hiçbirini deneyemedim yani evde kendim yapamadım.

simaayy dedi ki...

Buhaftaki misafirlerime ozellikle senin bu cilekli irmikli tatlini sundum, afiyetle yemelerinin uzerine ikinci tabagi bile istediler.cok hafif ve mis kokulu bir tatli olarak,cok guzel oldu, ellerine saglik ablacim,herkese tavsiye ediyorum.