11 Ocak 2012 Çarşamba

Gâteau caramélisé à l'ananas

(okunuşu : gato karamelize a lananas)


Karamelize ananaslı pasta

Öyle tahmin ediyorum, yılbaşında hepiniz bol bol yediniz, içtiniz. Güzel sofralarda sevdiklerinizde buluştunuz. Allah ne verdiyse paylaştınız, ve yeni yılı neşeyle karşıladınız. Tabi bu benim pozitif tahminlerim. Yeni yıla yalnız girme hüznü yaşayanlarınız da vardır elbet. Ama en azından bir kediniz vardır değil mi?
Bu güzel yeme içme döneminden sonra pek çok evi mikroplar istila etti. Gerçek yüzünü bir türlü göstermeyen kış yüzünden çocuklar ve yetişkinler pek bir etkilendi sanki. Hastalanan herkese geçmişler olsun diyor ve İstanbul için tez zamanda kar yağışı diliyorum. Büyüklerimiz öyle derdi değil mi yağsın ki mikroplar kırılsın...
Kış çaylarına eşlik etsin diye bu rüzgarlı soğuklara inat tropikal bir meyveyle yaptım bu pastayı. Bize biraz da olsun sıcak günleri çağrıştırsın diye. Bir de üstüne karamel ekleyince sanırım ortaya enfes bir lezzet çıktı.
Üstelik yine son derece pratik ve hızlı yapılan bir tatlı.
Evde bir kutu ananas konservesi bulundurmanız yeterli.
8 kişilik bu pasta için gerekli malzemelerimiz:

Bir kutu ananas konservesi
3 yumurta
150 gram şeker
1 paket şekerli vanilin
90 gram erimiş tereyağı
200 gram un
yarım paket kabartma tozu
1 tutam tuz
Karamel için:
18 küp şeker
3 çorba kaşığı su
50 gram ufak parçalara bölünmüş tereyağı

Yine fransız usulü yapıyoruz kekimizi.
Yumurtalar sarısıyla beyazlarını ayırın.
Sarıları mikserde 130 gram şekerle 5 dakika beyazlaşıncaya kadar çırpın, vanilyasını da ekleyin.
Erimiş tereyağını ve kabartma tozu eklenmiş unu ekleyin.
Yıkayıp temizlediğimiz mikser kabına bu sefer beyazları alın, hafif köpürtün sonra tuzunu ekleyin, biraz daha kabarınca kalan 20 gram şekeri ekleyin. Kar gibi yapın.
İki karışımı birbirine nazikçe karıştırın.
Fırınımızı 200 dereceye ayarlayalım.
24 cmlik kek kabımızı orta hararetli ocak üstüne koyalım.
Su ve küp şekerleri eritelim ve kehribar rengi olana dek pişirelim. Karamelizasyon başladığında küp küp doğradığımız tereyağını ekleyelim. Karıştıralım.
Kalıbın her yerine karışımın değmesi için döndürelim ve soğumaya bırakalım.


4 ananas halkasını ortadan ikiye bölelim ve tereyağlı bu karışıma aşağıdaki gibi dizelim. İtiraf ediyorum ben tereyağını biraz bol tuttum, ananasları yüzdürdüm, evet ben kötüyüm...





Sırada hamurumuz var.
Karıştırıp kenara aldığımız hamurumuzu ananasların üzerine yayalım. Tabi ben tereyağı konusunda biraz coştuğum için yağ hemen yüzeye çıktı.






200 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirelim.

Ortaya bu görüntü çıkıyor. Fırından alır almaz dikkatlice bir tabağa ters çeviriyoruz, karamelin kalıbın dibinde soğumasını istemiyoruz, o zaman kalıbı bırakmaz çünkü...


Deneyin seveceksiniz...

3 yorum:

Adsız dedi ki...

canım kızım seinle gurur duyuyorum iyiki torunumun annesi oglumun eşisin

Yasemin Öztuna dedi ki...

Hemşire sen ne yaptın ya? muhteşem görünüyor, denemek şart oldu

Shelley dedi ki...

Beautiful cake! I hope you and your family enjoyed the holidays and are settling into the new year!