22 Ekim 2014 Çarşamba

Amerika'da tatlı tatlı...

Hedeflerimiz belliydi. Gitmeyi istediğimiz restoranları eşim, pastaneleri ise ben belirlemiştim. Dönüş yolunda gururla yanlarına tik attığım bu çılgın pastaneler benim bu aralar kurmaya çalıştığım pastanemde bana ilham kaynağı oldular. Fransız tatlılarının yanısıra uzak kıtanın tatlıya yaklaşımı da hayli etkileyici oldu benim için. 
Evet İrmik hanım pastanesi yakında Urla'da Sanat Sokağı'nda faaliyete geçiyor. Bu tıpkı yarattığınız bir roman kahramanına gerçek hayatta rastlamak kadar tarifsiz bir duygu. Buradan tekrar bu isimle beni özümseyen, sıkılmadan takip eden, destek veren tüm tatlıseverlere teşekkür ederim.
Yolu Urla'dan geçen herkesi bekliyorum.

Gelelim Amerika'daki tatlı maceramıza...
San Francisco Victoria Pastry Company'de Cannoli...
İtalyanların bu enfes tatlısını girdiğiniz her italyan lokantasında deneyebilirsiniz.
Ama bu pastanedeki bir başkaydı doğrusu.
CANNOLİ


Tartine Bakery'nin fenomen olmuş kruvasanı ve morning bun'ı…
Bol tereyağı bol lezzet kokan fırının önünde sabahın sekizinde kuyruk oluyor. Hemde ara sokakta,merkezden uzak bir noktada konumlanmasına rağmen...

Morning Bun- tarçın şeker tereyağı lezzeti
Miette'te kapkek…
Romantizm kokan bir pastane… pastel tonlar, saf lezzet.
Defne'nin favorisi... 

DEFNE&CUPCAKE


Gördüğüm görebileceğim en zengin market…
Ben böyle un çeşidi görmedim.
Evet aşağıda gördüklerinizin tümü un ve türevleri.

WHOLE FOODS MARKET


Craftsman&Wolves'da rebel within...
İçindeki asinin adı bildiğiniz yumurta.
Müthiş bir çörek.
Pastanede siyah rengin hakim olduğu ve sunulan herşeyin renk olarak patladığı bir mekan.

REBEL WITHIN
Evde akşam saatlerimizin vazgeçilmezi Kapkek savaşları yarışmasından tanıdığımız Sprinkle Cupcakes dükkanına gittik. Tabii Defne coştu.



New York'ta bir efsane olan Crack pie Momofuku milk bar'da kahveyle birlikte test edildi, onaylandı. O nasıl bir tat öyle! Badem cenneti…
CRACK PIE


Soho'da bir fransız şefin mekanı ve yüzyılın keşfi gibi satılan Cronut. Kruvasan Donut karışımı.
Erken gitmemize rağmen yetişemedik bitmişti. Şaka gibi, uzun bir kuyrukta 20 dakika beklettiler ve sonrada bitti dediler. Döverler burda adamı valla….


Ve bloğumda en çok aranan tatlı Magnolia Puddingin evi Magnolia Bakery…
Ev tadında bir mekan...
Evet kağıt kaplarda satılıyormuş, evet tadı da enfes, ama inanın benim tarifte bir o kadar güzel oluyor…Ben orjinalini daha tatlı bile buldum.



Çok çok yürüdüğümüz için şekeri de yaktık demek isterdim ama Amerika'dan kilo almadan dönmek neredeyse imkansız. Hele de turist olunca…



2 Ekim 2014 Perşembe

Erikli Bruschetta

Bedeni bir tuval gibiydi sanki…Yaşadığı her olay ayrı bir darbe atıyordu vücuduna. Tatlı zamanlarda gözlerine vuran yumuşacık bir pembe, hoyrat zamanlarda midesine saplanan ağrı kadar siyahtı bu darbeler.
Resmin tamamlanmasını aslında hiç istemiyordu elbette. Hayat gerçekti. Tüm renklerini ve izlerini bedeninde taşımayı kabullenmişti. Sağına soluna bakıyordu, şükrediyordu… Herkesin resmi farklı çizilmişti çünkü.

Şimdi aşağıdaki resme bakın ve söyleyin…
Bir ekmek dilimi üzerine koysak şöyle sulu şekerli bir meyve damağınızda hangi renk darbe bırakır?
Deneyin ve söyleyin. Bordonun en tatlı tonu değil mi sahi?

Mürdüm eriği mevsimi, pişerken bıraktığı suyun rengine inanamıyor, her seferinde yeniden aşık oluyorum. 


Bu dönem pazarlarda bolca göreceksiniz. Bir iki haftaya gidecek aramızdan. Müthiş bir meyve. Hem lezzeti hem enerjisi mükemmel, hem de lif bakımından çok zengin.


Blogger olunca ara ara hediye geliyor firmalardan… Koroplast beni yeni adresimde bulup paket göndermiş. Çok teşekkür ederim kendilerine.
Bu tarifimde tepsiye göre hazır kesilmiş pişirme kağıtlarını kullanma fırsatım oldu.



Tarife gelince, çok kolay…
400 gr erik
6 yemek kaşığı
yarım paket vanilya
2 yemek kaşığı kadar tereyağı
4 dilim ekmek (ben evde yaptığım tam buğday ekmekle denedim)
dekoru için pudra şekeri

Fırını 180 dereceye ayarlayın.
Erikleri güzelce yıkayın, ikiye bölün, çekirdeklerini alın.
Şekerden iki kaşık ayırın, gerisini eriklerin üzerine dökün. Vanilyayı da ekleyin, karıştırın.
Fırın kağıdını ben kenarlardan buruşturarak bir tabak yaptım, atın erikleri içine, doğru fırına.
15 dakika sonra tepsiyi çıkarın.
Kenarlara üzerlerine tereyağını sürdüğünüz ekmekleri geri kalan 2 kaşık şekeride serperek yeniden fırınlayın.
Ekmekler çıtır çıtır olacaklar 10 dakika sonra, eriklerde iyice suyunu salıp pişecek.
Şu görüntüye bakar mısınız lütfen?



Sonra servis tabağına aldığınız dilimlerin üzerine erikleri alın bir kaşık yardımıyla. 
Ilınınca üzerine pudra şekeri serpin.
Kahvenin yanına enfes bir tatlı.
Kim demiş bruschetta tuzlu olur diye?


Bu arada Urla'da bir yılımız doldu bile. Soruyorlar bazen özlüyor musun İstanbul'u diye? Cevabım şu oluyor: İstanbul tüm keşmekeşiyle hep orada ve biz burda gerçek huzurun tadını çıkarıyoruz...